Test na gracza 2

 
Swego czasu ukazał się tekst Piro-Mana, będący testem na gracza. Ja postanowiłem unowocześnić owy test i zrobić go w zupełnie nowej wersji.
Pytania podzielone są na 4 kategorie: łatwe, średnio-trudne, trudne i eksperckie. W każdej kategorii jest pięć pytań z czterema odpowiedziami do wyboru. Weź kartkę, długopis i spokojnie zastanów się nad pytaniami. Nie oszukuj- w końcu sprawdzasz samego siebie, no chyba, że bardzo chcesz zepsuć sobie przyjemność ;-).


PYTANIA ŁATWE

1. Jak nazywa się prawnik, znajomy Tommy'ego?
  a) Lance Vance
  b) Ken Rosenberg
  c) Avery Carrington
  d) Ricardo Diaz

2. Gdzie znajduje się supermarket North Point Mall?
  a) Na północy I wyspy
  b) Na wyspie Starfish
  c) Na południe od komisariatu w Washington Beach
  d) W dokach

3. Jak nazywa się boss gangu Kubańczyków?
  a) Auntie Poulet
  b) Umberto Robina
  c) Jezz Torrent
  d) Jego nazwisko jest nieznane

4. Kim jest Big Mitch Baker?
  a) Prawnikiem
  b) Mechanikiem
  c) Wędkarzem
  d) Motocyklistą

5. Jak nazywa się "przełożony" głównego bohatera gry?
  a) Sonny Forelli
  b) Adam First
  c) Phil Cassidy
  d) Cam Jones


PYTANIA ŚREDNIO TRUDNE

6. Którego z tych wozów nie znajdziesz w Sunshine Autos?
  a) Sandking
  b) Sentinel
  c) Sabre
  d) Deluxo

7. Jak na drugie imię ma Lance Vance?
  a) Thomas
  b) Patrick
  c) Jerry
  d) Quentin

8. Z iloma samochodami ścigasz się w wyścigach Hotring?
  a) Z trzema
  b) Z pięcioma
  c) Z ośmioma
  d) Z jedenastoma

9. Kto przed Vercettim był właścicielem rezydencji na wyspie Starfish?
  a) Pastor Richard
  b) BJ Smith
  c) Ricardo Diaz
  d) Nikt

10. Jaki stopień wojskowy ma Juan Garcia Cortez?
  a) Szeregowy
  b) Kapral
  c) Pułkownik
  d) Generał


PYTANIA TRUDNE

11. Ile rodzajów łodzi można spotkać w Vice City?
  a) 6
  b) 9
  c) 11
  d) 14

12. Jak nazywa się misja, w której zabijamy człowieka imieniem Gonzales?
  a) Treacherous Swine
  b) Autocide
  c) Rub Out
  d) The Chase

13. Która z wymienionych misji jest najlepiej płatna?
  a) Naval Engagement
  b) Psycho Killer
  c) All Hands On Deck!
  d) The Shootist

14. Kiedy można wejść na Hyman Memorial Stadium?
  a) Od 18.00 do 0.00
  b) Od 18.00 do 7.00
  c) Od 20.00 do 7.00
  d) Od 20.00 do 0.00

15. Ile pieniędzy otrzymuje się po zebraniu 100 paczek?
  a) 10000$
  b) 50000$
  c) 100000$
  d) 150000$


PYTANIA EKSPERCKIE

16. Gdzie pracują Jethro i Dwaine?
  a) W Sunshine Autos
  b) W Stoczni
  c) W Klubie Malibu
  d) Te postacie nie występują w GTA Vice City

17. Ile lat Vercetti siedział w więzieniu?
  a) 5
  b) 10
  c) 15
  d) 20

18. Jaki jest najniższy ranking w statystykach?
  a) Upstanding Citizen
  b) Total Liar
  c) Hacker
  d) Cheater

19. Które z tych stwierdzeń nie pasuje do misji The Job?
  a) Włącza się alarm i zyskuje się 4 gwiazdki
  b) Ginie Hilary King
  c) SWAT używa gazu łzawiącego
  d) Nagrodą w tej misji jest 50000$

20. W której stacji radiowej można usłyszeć utwór "Self Control"
  a) Flash FM
  b) Fever 105
  c) Emotion 98.3
  d) Wave 103








A teraz porównaj kartkę z twoimi odpowiedziami z odpowiedziami poniżej. Za każdą dobrą odpowiedź z kategorii łatwych pytań przyznaj sobie 1 punkt, za pytanie średnio trudne- 2 punkty, za trudne- 3 punkty, a za eksperckie 4 punkty. Potem zsumuj swoje punkty.

1-b;  2-a;  3-b;  4-d; 5-a;
6-c;  7-d;  8-d;  9-c;  10-d;
11-b;  12-a;  13-c;  14-d;  15-c;
16-b;  17-c;  18-b;  19-a;  20-a;

PODSUMOWANIE
50-41
Albo miałeś strasznego farta, albo po prostu o Vice City wiesz (prawie) wszystko. Ta gra nie ma dla ciebie żadnych tajemnic. Zapewne przechodziłeś ją kilkakrotnie i znasz ją na wylot.
40-31
Z tematyką GTA Vice City jesteś całkiem nieźle obeznany. Może nie jesteś profesorem z GTAlogii ;-), ale gra jest ci dobrze znana i kilka błędów, które popełniłeś to tylko nieliczne luki w znajomości Vice.
30-21
Bardzo przeciętny wynik. Widocznie nie interesujesz się Vice City, ale to nie znaczy, że nie miałeś z tą grą żadnego kontaktu. Może przechodziłeś ją dosyć dawno i nie pamiętasz przez to wielu rzeczy, lub po prostu nie przeszedłeś tej gry.
20-11
Słabiutko! Nie znasz dobrze GTA Vice City. Byłbym wielce zdumiony, gdybyś przy takim wyniku miał grę zrobioną więcej niż na 40-50%. W wiedzy o tej grze masz ogromne braki.
10-0
Człowieku, ty nie masz bladego pojęcia o GTA! Wiesz w ogóle, o co chodzi w Vice City? Zapewne nawet nie próbowałeś przechodzić misji. Już mi tu na jednej nóżce przechodzić Vice City! San Andreas jeszcze na ciebie poczeka.

Maciej /Żabol/ Ligiera
mligiera@op.pl