KĄCIK HISTORYCZNY

HISTORY ZONE nr 16

test History Zone 16
cthulhu

1. Ile było rozbiorów Polski?
a) 3
b) 4
c) 2
d) eee...7?

2. W którym roku wybuchła I wojna światowa?
a) 1916
b) 1918
c) 1914
d) 1939

3. Jak nazywał się pierwszy prezydent II Rzeczypospolitej (został zamordowany)? a) Mościcki
b) Narutowicz
c) Grabski
d) Piłsudski

4. Jaką powierzchnię zajmowała II Rzeczpospolita w 1937 roku?
a) 312 tyś. km2
b) 500 tyś km2
c) 388 tyś km2
d) 402 tyś km2

5. Ministrem spraw zagranicznych III Rzeszy był...
a) Georing
b) Hess
c) Churchil
d) Ribbentrop

6. Zjednoczenie Niemiec nastąpiło w roku...
a) 1992
b) 1987
c) 1993
d) 1990

7. Gdańsk w okresie międzywojennym...
a) Należał do Niemiec
b) Był "wolnym miastem"
c) Należał do Polski
d) Jeszcze nie istniał

8. Jaka organizacja powstała na miejsce Ligi Narodów?
a) Liga arabska
b) NATO
c) ONZ
d) Wspólnota niepodległych państw

9. Z jakim państem Polska nie utrzymywała stosunków dyplomatycznych do 1938 roku?
a) Rumunią
b) III Rzeszą
c) Litwą
d) ZSRR

10. Najstarszym Polskim miastem jest...
a) Kalisz
b) Wrocław
c) Gniezno
d) Poznań

11. Państwa "Osi" (do 1945 roku) to...
a) Niemcy, ZSRR, Japonia
b) ZSRR, Włochy, Niemcy
c) Wielka Brytania, Francja, Polska
d) Niemcy, Włochy, Japonia

12. Jak nazywał się człowiek, którego fotografię można było zobaczyć na 100 zł, które wycofano z obiegu w 1995 roku?;)
a) Świerczewski
b) Waryński
c) Kościuszko
d) Kopernik

13. II wojna światowa rozpoczęła się 1 września o godzinie...
a) 3.15
b) 5.00
c) 4.45
d) 7.15

14. I Wojna światowa zakończyła się...
a) 11 Maja 19189
b) 14 kwietnia 1918
c) 19 Grudnia 1918
d) 11 Listopada 1918

15. W którym roku Naziści wkroczyli do zagłębia Ruhry?
a) 1933
b) 1938
c) 1936
d) 1939

16. W którym roku wybuchło powstanie w Getcie warszawskim?
a) 1943
b) 1944
c) 1942
d) 1940

Odpowiedzi:
1-b
2-c
3-b
4-c
5-d
6-d
7-b
8-c
9-c
10-a
11-d
12-b
13-c
14-d
15-c
16-a

Jeżeli odpowiedziałeś(aś) na wszystkie pytania to...no właśnie co? Każdy kto liczy na jakieś nagrody za poprawne rozwiązanie testu niech zadzwoni pod numer 997.
z tym że nikt z redakcji nie odpowiada za postąpienie zgodnie z powyższą instrukcją - h.spirit

<--